Zakład Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Łodzi

Twardość wody

Twardość wody jest właściwością wody wynikająca z obecności w wodzie składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów (VI) oraz krzemianów wapnia i magnezu.

Ogólna twardość wody jest parametrem wykorzystywanym przy ustawieniach wielu urządzeń AGD, głównie zmywarek i pralek.

Zakresy twardości wody

Woda mg CaCO3/l stopnie niemieckie D/H Mmol/ dm3 Mval/dm3
bardzo miękka 0 - 100 0-5,6 0 - 1 0 - 2
miękka 100 - 200 5,6-11,2 1 - 2 2 - 4
średnio - twarda 200 - 350 11,2-19,6 2 - 3,5 4 - 7
twarda 350 - 550 19,6-30,8 3,5 - 5,5 7 - 11
bardzo twarda >550 >30,8 >5,5 >11

 

Woda produkowana przez ZWiK Sp. z o.o. dla Łodzi jest wodą średnio twardą.

Twardość łódzkiej wody

 Jednostka  mg CaCO3/l  stopnie niemieckie d/H  mmol/l  mval/l
 II półrocze 2020  208 - 216 11,7 – 12,1
 2,08 - 2,16  4,2 - 4,3

Dane zawarte w powyższej tabeli opisują twardość ogólną wody, wyprodukowanej przez ZWiK Sp. z o.o. w II półroczu 2020 roku.


Woda wtłaczana do sieci miejskiej m. Tomaszowa Mazowieckiego jest wodą miękką.

Twardość wody wtłaczanej do sieci miejskiej miasta Tomaszowa Mazowieckiego

 Jednostka

 mg CaCO3/l

 stopnie niemieckie d/H

 mmol/l

mval/l

 II półrocze 2020

167 ÷ 181

9,4 ÷ 10,1

1,7 ÷ 1,8

 3,3 ÷ 3,6

Dane zawarte w powyższej tabeli opisują twardość ogólną wody wtłaczanej do sieci miejskiej m. Tomaszowa Mazowieckiego w II półroczu 2020 roku.

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.