Twardość wody
Twardość wody jest właściwością wody wynikająca z obecności w wodzie składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów (VI) oraz krzemianów wapnia i magnezu.
Ogólna twardość wody jest parametrem wykorzystywanym przy ustawieniach wielu urządzeń AGD, głównie zmywarek i pralek.
Zakresy twardości wody
Woda | mg CaCO3/l | stopnie niemieckie D/H | Mmol/ dm3 | Mval/dm3 |
bardzo miękka | 0 - 100 | 0-5,6 | 0 - 1 | 0 - 2 |
miękka | 100 - 200 | 5,6-11,2 | 1 - 2 | 2 - 4 |
średnio - twarda | 200 - 350 | 11,2-19,6 | 2 - 3,5 | 4 - 7 |
twarda | 350 - 550 | 19,6-30,8 | 3,5 - 5,5 | 7 - 11 |
bardzo twarda | >550 | >30,8 | >5,5 | >11 |
Woda produkowana przez ZWiK Sp. z o.o. dla Łodzi jest wodą średnio twardą.
Twardość łódzkiej wody
Jednostka | mg CaCO3/l | stopnie niemieckie d/H | mmol/l | mval/l |
II półrocze 2020 | 208 - 216 | 11,7 – 12,1 |
2,08 - 2,16 | 4,2 - 4,3 |
Dane zawarte w powyższej tabeli opisują twardość ogólną wody, wyprodukowanej przez ZWiK Sp. z o.o. w II półroczu 2020 roku.
Woda wtłaczana do sieci miejskiej m. Tomaszowa Mazowieckiego jest wodą miękką.
Twardość wody wtłaczanej do sieci miejskiej miasta Tomaszowa Mazowieckiego
Jednostka |
mg CaCO3/l |
stopnie niemieckie d/H |
mmol/l |
mval/l |
II półrocze 2020 |
167 ÷ 181 |
9,4 ÷ 10,1 |
1,7 ÷ 1,8 |
3,3 ÷ 3,6 |
Dane zawarte w powyższej tabeli opisują twardość ogólną wody wtłaczanej do sieci miejskiej m. Tomaszowa Mazowieckiego w II półroczu 2020 roku.