Wskaźniki jakości wody
W poniższej tabeli zestawiono najważniejsze wskaźniki jakości charakteryzujące łódzką wodę, jak i również parametry, których obowiązek badania nakłada rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017 poz. 2294).
L.p. |
Parametr |
Jednostka |
Wartość w łódzkiej wodzie |
Wymagania wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi |
1 |
Barwa |
mg/l Pt |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
2 |
Mętność |
NTU |
Poniżej granicy oznaczalności |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 |
Odczyn (pH) |
- |
7,2 ÷ 7,6 |
6,5 - 9,5 |
4 |
Przewodność elektryczna |
µS/cm |
390 ÷ 446 |
do 2500 |
5 |
Zapach |
- |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Akceptowalny przez konsumentów |
6 |
Smak |
- |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Akceptowalny przez konsumentów |
7 |
Jon amonowy |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności < 0,06 |
do 0,50 |
8 |
Azotany |
mg/l |
0,61 ÷ 2,6 |
do 50 |
9 |
Azotyny |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności < 0,04 |
do 0,50 |
10 |
Żelazo ogólne |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 200 |
11 |
Mangan |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 50 |
12 |
Glin |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 200 |
13 |
Indeks nadmanganianowy |
mg/l |
0,50 ÷ 1,6 |
do 5,0 |
14 |
Dwutlenek chloru wolny (ClO2) |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
15 |
Suma wolnego chloru |
mg/l |
0,25 ÷ 0,40 |
Przepis nie określa |
16 |
Σ chloranów i chlorynów |
mg/l |
0,157 ÷ 0,486 |
do 0,7 |
17 |
Wapń |
mg/l |
72 ÷ 76 |
Przepis nie określa |
18 |
Magnez |
mg/l |
1,7 ÷ 10,4 |
7 ÷ 125 (1) |
19 |
Twardość |
mgCaCO3/l |
196 ÷ 232 |
60 ÷ 500 |
20 |
Twardość |
dH |
11,0 ÷ 13,0 |
3,4 ÷ 28,0 |
21 |
Twardość |
mval/l |
3,9 ÷ 4,6 |
1,2 ÷ 10,0 |
22 |
Twardość |
mmol/l |
2,0 ÷ 2,3 |
0,6 ÷ 5,0 |
23 |
Twardość węglanowa |
mgCaCO3/l |
175 ÷ 193 |
Przepis nie określa |
24 |
Escherichia coli |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
25 |
Bakterie grupy coli |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
26 |
Enterokoki |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
27 |
Clostridium perfringens łącznie ze sporami |
jtk/100 ml |
0 |
0 |
28 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22oC |
jtk/1 ml |
Bez nieprawidłowych zmian |
Bez nieprawidłowych zmian |
29 |
Ogólny węgiel organiczny (OWO) |
mg/l |
Bez nieprawidłowych zmian |
Bez nieprawidłowych zmian |
30 |
Fluorki |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,5 |
31 |
Chlorki |
mg/l |
11,0 ÷ 12,0 |
do 250 |
32 |
Siarczany |
mg/l |
21 ÷ 24 |
do 250 |
33 |
Cyjanki |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 50 |
34 |
Bor |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,0 |
35 |
Antymon |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 5,0 |
36 |
Arsen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 10 |
37 |
Chrom |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 50 |
38 |
Cynk |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
39 |
Kadm |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 5,0 |
40 |
Miedź |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 2,0 |
41 |
Nikiel |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 20 |
42 |
Ołów |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 10 |
43 |
Rtęć |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,0 |
44 |
Selen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 10 |
45 |
Sód |
mg/l |
5,08 ÷ 6,40 |
do 200 |
46 |
Potas |
mg/l |
0,57 ÷ 1,13 |
Przepis nie określa |
47 |
Srebro |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,010 |
48 |
Trichlorometan (chloroform) |
mg/l |
0,0057 ÷ 0,0141 |
do 0,030 |
49 |
Bromodichlorometan |
mg/l |
0,0026 ÷ 0,0042 |
do 0,015 |
50 |
Bromoform (tribromometan) |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
51 |
Dibromochlorometan |
µg/l |
0,13 ÷ 1,46 |
Przepis nie określa |
52 |
Trihalometany ogółem Σ THM |
µg /l |
9,29 ÷ 18,74 |
do 100 |
53 |
Benzen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,0 |
54 |
1,2-dichloroetan |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 3,0 |
55 |
Trichloroeten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
56 |
Tetrachloroeten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
57 |
Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 55 - 56 |
do 10 |
58 |
Σ pestycydów |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,50 |
59 |
Benzo(a)piren |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,010 |
60 |
Benzo(b)fluoranten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
61 |
Benzo(k)fluoranten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
62 |
Benzo(ghi)perylen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
63 |
Indeno(1,2,3-cd)piren |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
64 |
Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 60 - 63 |
do 0,10 |
(1) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne
Aktualizacja na dzień: 11.07.2024 r.
Systemy jakości badań wody wykonywanych przez laboratoria ZWiK Sp. z o.o. zatwierdzone są decyzjami Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.
Bieżące informacje o jakości wody można uzyskać codziennie od poniedziałku do piątku w Dziale Ochrony Środowiska ZWiK Sp. z o.o.
Informacja telefoniczna: (42) 677-82–51, (42) 677–82-53, (42) 677-82-54
W poniższej tabeli zestawiono najważniejsze wskaźniki jakości charakteryzujące wodę wtłaczaną do sieci miejskiej Tomaszowa Mazowieckiego, jak i również parametry, których obowiązek badania nakłada rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017 poz. 2294).
L.p. |
Parametr |
Jednostka |
Wartość w wodzie wtłaczanej do sieci miejskiej Tomaszowa Maz. |
Wymagania wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi |
1 |
Barwa |
mg/l Pt |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
2 |
Mętność |
NTU |
Poniżej granicy oznaczalności (akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian) |
Akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0 |
3 |
Odczyn (pH) |
- |
7,0 ÷ 7,4 |
6,5 - 9,5 |
4 |
Przewodność elektryczna |
µS/cm |
353 ÷ 439 |
do 2500 |
5 |
Zapach |
- |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Akceptowalny przez konsumentów |
6 |
Smak |
- |
Akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian |
Akceptowalny przez konsumentów |
7 |
Jon amonowy |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,50 |
8 |
Azotany |
mg/l |
2,9 ÷ 8,8 |
do 50 |
9 |
Azotyny |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,50 |
10 |
Żelazo ogólne |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 200 |
11 |
Mangan |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 50 |
12 |
Glin |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 200 |
13 |
Indeks nadmanganianowy |
mg/l |
1,98 ÷ 2,08 |
do 5,0 |
14 |
Chlor wolny |
mg/l |
0,50 ÷ 0,60 |
Do 0,3 wolnego chloru w punkcie czerpalnym u konsumenta |
15 |
Ozon |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,05 |
16 |
Wapń |
mg/l |
55 ÷ 71 |
Przepis nie określa |
17 |
Magnez |
mg/l |
4,2 |
7 ÷ 125 (1) |
18 |
Twardość |
mgCaCO3/l |
156 ÷ 196 |
60 ÷ 500 |
19 |
Twardość |
dH |
8,7 ÷ 11,0 |
3,4 ÷ 28,0 |
20 |
Twardość |
mval/l |
3,1 ÷ 3,9 |
1,2 ÷ 10,0 |
21 |
Twardość |
mmol/l |
1,6 ÷ 2,0 |
0,6 ÷ 5,0 |
22 |
Twardość węglanowa |
mgCaCO3/l |
88 ÷ 128 |
Przepis nie określa |
23 |
Escherichia coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
24 |
Bakterie grupy coli |
jtk/100ml |
0 |
0 |
25 |
Enterokoki |
jtk/100ml |
0 |
0 |
26 |
Clostridium perfringens łącznie ze sporami |
jtk/100ml |
0 |
0 |
27 |
Ogólna liczba mikroorganizmów w 22±2oC |
jtk/1ml |
Bez nieprawidłowych zmian |
Bez nieprawidłowych zmian |
28 |
Ogólny węgiel organiczny (OWO) |
mg/l |
Bez nieprawidłowych zmian |
Bez nieprawidłowych zmian |
29 |
Fluorki |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,5 |
30 |
Chlorki |
mg/l |
28,1 ÷ 43,4 |
do 250 |
31 |
Siarczany |
mg/l |
22 ÷ 23 |
do 250 |
32 |
Cyjanki |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 50 |
33 |
Bor |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,0 |
34 |
Antymon |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 5,0 |
35 |
Arsen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 10 |
36 |
Chrom |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 50 |
37 |
Kadm |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 5,0 |
38 |
Miedź |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 2,0 |
39 |
Nikiel |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 20 |
40 |
Ołów |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 10 |
41 |
Rtęć |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,0 |
42 |
Selen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 10 |
43 |
Sód |
mg/l |
7,98 ÷ 8,02 |
do 200 |
44 |
Potas |
mg/l |
2,00 ÷ 2,42 |
Przepis nie określa |
45 |
Srebro |
mg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,010 |
46 |
Trichlorometan (chloroform) |
mg/l |
0,0119 ÷ 0,0131 |
do 0,030 |
47 |
Bromodichlorometan |
mg/l |
0,0045 ÷ 0,0054 |
do 0,015 |
48 |
Bromoform (tribromometan) |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
49 |
Dibromochlorometan |
µg/l |
1,49 ÷ 2,05 |
Przepis nie określa |
50 |
Trihalometany ogółem Σ THM |
µg /l |
17,89 ÷ 20,66 |
do 100 |
51 |
Benzen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 1,0 |
52 |
1,2-dichloroetan |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 3,0 |
53 |
Trichloroeten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
54 |
Tetrachloroeten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
55 |
Σ trichloroetenu i tetrachloroetenu |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 53 - 54 |
do 10 |
56 |
Σ pestycydów |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,50 |
57 |
Benzo(a)piren |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
do 0,010 |
58 |
Benzo(b)fluoranten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
59 |
Benzo(k)fluoranten |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
60 |
Benzo(ghi)perylen |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności |
Przepis nie określa |
61 |
Indeno(1,2,3-cd)piren |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności < 0,003 |
Przepis nie określa |
62 |
Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych |
µg/l |
Poniżej granicy oznaczalności poszczególnych związków z l.p. 58-61 |
do 0,10 |
63 |
Mikrocystyna LR |
µg/l |
< 0,10 (2) |
Przepis nie określa |
(1) - nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne
(2) - badania wykonano w miesiącu czerwcu 2024 r.
Aktualizacja na dzień: 10.07.2024 r.
Systemy jakości badań wody wykonywanych przez laboratoria ZWiK Sp. z o.o. zatwierdzone są decyzjami Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.
Bieżące informacje o jakości wody można uzyskać codziennie od poniedziałku do piątku w Dziale Ochrony Środowiska ZWiK Sp. z o.o.
Informacja telefoniczna: (42) 677-82-51, (42) 677-82-53