Zakład Wodociągów i Kanalizacji sp. z o.o. w Łodzi

Wskaźniki jakości wody

W poniższej tabeli zestawiono najważniejsze wskaźniki jakości charakteryzujące łódzką wodę, jak i również parametry, których obowiązek badania nakłada rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017  poz. 2294).


L.p.

Parametr

Jednostka

Wartość w łódzkiej wodzie

Wymagania wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

1

Barwa

mg/l

akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

2

Mętność

NTU

poniżej granicy oznaczalności
< 0,20 ÷ 0,83
(akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian)

akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0

3

Odczyn (pH)

-

7,2  ÷ 7,6

6,5 - 9,5

4

Przewodność elektryczna

µS/cm

348 ÷ 452

do 2500

5

Zapach

-

akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

6

Smak

-

akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

7

Jon amonu

mg/l

poniżej granicy oznaczalności < 0,06

do 0,50

8

Azotany

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,50 ÷ 8,4

do 50

9

Azotyny

mg/l

poniżej granicy oznaczalności < 0,04

do 0,50

10


Żelazo ogólne


µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 20 ÷ 94

do 200

11

Mangan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 15 ÷ 29

do 50

12

Glin (Al)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 20

do 200

13

Indeks nadmanganianowy

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,50 ÷ 1,1

do 5,0

14

Dwutlenek chloru wolny (ClO2)

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,020 ÷ 0,160

do 0,3 wolnego chloru w punkcie czerpalnym u konsumenta

15

Suma wolnego chloru
i dwutlenku chloru

mg/l

0,30 ÷ 0,40

do 0,3 wolnego chloru w punkcie czerpalnym u konsumenta

16

Σ chloranów i chlorynów

mg/l

0,203 ÷ 0,427

do 0,7

17

Wapń

mg/l

72 ÷ 77

przepis nie określa

18

Magnez

mg/l

5,6 ÷ 6,8

7 ÷ 125 (1)

19

Twardość

mgCaCO3/l

208 ÷ 216

60 ÷ 500

20

Twardość

dH

11,7 ÷ 12,1

3,4 ÷ 28,0

21

Twardość

mval/l

4,2 ÷ 4,3

1 ÷ 10

22

Twardość

mmol/l

2,08 ÷ 2,16

0,6 ÷ 5,0

23

Twardość węglanowa

mgCaCO3/l

182 ÷ 199

przepis nie określa

24

Escherichia coli

jtk/100 ml

0

0

25

Bakterie grupy coli

jtk/100 ml

0

0

26

Enterokoki

jtk/100 ml

0

0

27

Clostridium perfringens

łącznie ze sporami

jtk/100 ml

0

0

28

Ogólna liczba  mikroorganizmów

w 22±2oC

jtk/1 ml

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

29

Ogólny węgiel organiczny (OWO)

mg/l

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

30

Fluorki

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10 ÷ 0,11

do 1,5

31

Chlorki

mg/l

8,9 ÷ 11,0

do 250

32

Siarczany

mg/l

19 ÷ 21

do 250

33

Cyjanki

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 20,0

do 50

34

Bor

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 1,0

35

Antymon

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 5,0

36

Arsen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 10

37

Chrom

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 2,0

do 50

38

Cynk

mg/l

0,002 ÷ 0,008

przepis nie określa

39

Kadm

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,3

do 5,0

40

Miedź

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,004

do 2,0

41

Nikiel

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 4,0

do 20

42

Ołów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 2,0

do 10

43

Rtęć

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 1,0

44

Selen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 10

45

Sód

mg/l

5,00 ÷ 6,39

do 200

46

Potas

mg/l

0,88 ÷ 1,16

przepis nie określa

47

Srebro

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,001

do 0,010

48

Trichlorometan (chloroform)

mg/l

0,0041 ÷ 0,0135

do 0,030

49

Bromodichlorometan

mg/l

0,0021 ÷ 0,0045

do 0,015

50

Bromoform (tribromometan)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10 ÷ 0,11

przepis nie określa

51

Dibromochlorometan

µg/l

0,50 ÷ 1,14

przepis nie określa

52

Trihalometany ogółem

Σ THM

µg /l

7,03 ÷ 18,03

do 100

53

Benzen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 1,0

54

1,2-dichloroetan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 3,0

55

Trichloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

przepis nie określa

56

Tetrachloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

przepis nie określa

57

Σ trichloroetenu

 i tetrachloroetenu

µg/l

poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 55 - 56

do 10

58

Σ pestycydów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,020

do 0,50

59

Benzo(a)piren

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00200

do 0,010

60

Benzo(b)fluoranten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00400

przepis nie określa

61

Benzo(k)fluoranten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00200

przepis nie określa

62

Benzo(ghi)perylen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00400

przepis nie określa

63

Indeno(1,2,3-cd)piren

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00400

przepis nie określa

64

Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych

µg/l

poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 59 - 63

do 0,10

(1) – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne

Aktualizacja na dzień: 25.01.2021 r.

Systemy jakości badań wody wykonywanych przez laboratoria ZWiK Sp. z o.o. zatwierdzone są decyzjami Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.

Bieżące informacje o jakości wody można uzyskać codziennie od poniedziałku do piątku w Dziale Technologicznym ZWiK Sp. z o.o.

Informacja telefoniczna: (42) 677-82–51, (42) 677–82-53

 

W poniższej tabeli zestawiono najważniejsze wskaźniki jakości charakteryzujące wodę wtłaczaną do sieci miejskiej Tomaszowa Mazowieckiego, jak i również parametry, których obowiązek badania nakłada rozporządzenie Ministra Zdrowia z dn. 7.12.2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. 2017 poz. 2294).

 

L.p.

Parametr

Jednostka

Wartość w wodzie wtłaczanej do sieci miejskiej Tomaszowa Maz.

Wymagania wg rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi

1

Barwa

mg/l Pt

akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

2

Mętność

NTU

poniżej granicy oznaczalności 
< 0,20

(akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian)

akceptowalna przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian. Zalecany zakres wartości do 1,0

3

Odczyn (pH)

-

6,9  ÷ 7,6

6,5 - 9,5

4

Przewodność elektryczna

µS/cm

363 ÷ 396

do 2500

5

Zapach

-

akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

6

Smak

-

akceptowalny przez konsumentów i bez nieprawidłowych zmian

akceptowalny przez konsumentów
i bez nieprawidłowych zmian

7

Jon amonu

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,06

do 0,50

8

Azotany

mg/l

2,4 ÷ 5,2

do 50

9

Azotyny

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,040 ÷ 0,067

do 0,50

10


Żelazo ogólne


µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 20 ÷ 52


do 200


11

Mangan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 15

do 50

12

Glin (Al)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 30 ÷ 52

do 200

13

Indeks nadmanganianowy

mg/l

0,99 ÷ 1,10

do 5,0

14

 Chlor wolny

mg/l

0,55 ÷ 0,7

do 0,3 wolnego chloru w punkcie czerpalnym u konsumenta

15

Ozon

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,05

do 0,05

16

Wapń

mg/l

58 ÷ 64

przepis nie określa

17

Magnez

mg/l

4,9 ÷ 5,3

7 ÷ 125 (1)

18

Twardość

mgCaCO3/l

167 ÷ 181

60 ÷ 500

19

Twardość

dH

9,4 ÷ 10,1

3,4 ÷ 28,0

20

Twardość

mval/l

3,3 ÷ 3,6

1 ÷ 10

21

Twardość

mmol/l

1,7 ÷ 1,8

0,6 ÷ 5,0

22

Twardość węglanowa

mgCaCO3/l

167 ÷ 181

przepis nie określa

23

Escherichia coli

jtk/100ml

0

0

24

Bakterie grupy coli

jtk/100ml

0

0

25

Enterokoki

jtk/100ml

0

0

26

Clostridium perfringens

łącznie ze sporami

jtk/100ml

0

0

27

Ogólna liczba  mikroorganizmów

w 22±2oC

jtk/1ml

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

28

Ogólny węgiel organiczny (OWO)

mg/l

bez nieprawidłowych zmian

bez nieprawidłowych zmian

29

Fluorki

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 1,5

30

Chlorki

mg/l

16,3 ÷ 35,6

do 250

31

Siarczany

mg/l

38 ÷ 47

do 250

32

Cyjanki

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 20

do 50

33

Bor

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 1,0

34

Antymon

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 5,0

35

Arsen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 10

36

Chrom

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 2,0

do 50

37

Kadm

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
  < 0,3

do 5,0

38

Miedź

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,004

do 2,0

39

Nikiel

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 4,0

do 20

40

Ołów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 2,0

do 10

41

Rtęć

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 1,0

42

Selen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 1,0

do 10

43

Sód

mg/l

6,73 ÷ 7,41

do 200

44

Potas

mg/l

1,75 ÷ 2,36

przepis nie określa

45

Srebro

mg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,001

do 0,010

46

Trichlorometan (chloroform)

mg/l

0,0009 ÷ 0,0023

do 0,030

47

Bromodichlorometan

mg/l

0,0013

do 0,015

48

Bromoform (tribromometan)

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10 ÷ 0,13

przepis nie określa

49

Dibromochlorometan

µg/l

0,54 ÷ 1,05

przepis nie określa

50

Trihalometany ogółem

Σ THM

µg /l

3,38 ÷ 4,14

do 100

51

Benzen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 1,0

52

1,2-dichloroetan

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

do 3,0

53

Trichloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

przepis nie określa

54

Tetrachloroeten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,10

przepis nie określa

55

Σ trichloroetenu

 i tetrachloroetenu

µg/l

poniżej granicy oznaczalności parametrów z l.p. 53 - 54

do 10

56

Σ pestycydów

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,020

do 0,50

57

Benzo(a)piren

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00200

do 0,010

58

 Benzo(b)fluoranten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00400

przepis nie określa

59

 Benzo(k)fluoranten

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00200

przepis nie określa

60

 Benzo(ghi)perylen

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00400

przepis nie określa

61

 Indeno(1,2,3-cd)piren

µg/l

poniżej granicy oznaczalności
< 0,00400

przepis nie określa

62

Σ Wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych

µg/l

poniżej granicy oznaczalności poszczególnych związków z l.p. 57-61

do 0,10

(1)  – nie więcej niż 30 mg/l magnezu, jeżeli stężenie siarczanów jest równe lub większe od 250 mg/l. Przy niższej zawartości siarczanów dopuszczalne stężenie magnezu wynosi 125 mg/l; wartość zalecana ze względów zdrowotnych – oznacza, że jest pożądana dla zdrowia ludzkiego, ale nie nakłada obowiązku uzupełniania minimalnej zawartości przez przedsiębiorstwa wodno-kanalizacyjne

Aktualizacja na dzień: 28.01.2021 r.

Systemy jakości badań wody wykonywanych przez laboratoria ZWiK Sp. z o.o. zatwierdzone są decyzjami Państwowych Powiatowych Inspektorów Sanitarnych.

Bieżące informacje o jakości wody można uzyskać codziennie od poniedziałku do piątku w Dziale Technologicznym ZWiK Sp. z o.o.

Informacja telefoniczna: (42) 677-82-51, (42) 677-82-53

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.